Kafa Travması Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kafa Travması Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Kafa Travması ve Beyin Kanaması

Kafa travması ve beyin kanaması, oldukça tehlikeli durumlardır ve genellikle erkeklerde ve çocuklarda daha sık görülür. Kafa çarpması sonucu oluşan beyin kanaması, geçirilen kazanın büyüklüğünü de ortaya koyar. Kişinin geçirdiği kazanın boyutu, hastada büyük bir travmaya yol açmışsa ve hasta baygınlık halinde ise, ilk yardım çok önemlidir. Hastanın hayati tehlike taşıdığı unutulmamalı ve bu durum göz önünde bulundurularak hastaya müdahale edilmelidir. Çoğu zaman kafa travması ve beyin kanaması, kazalar sonucunda meydana gelir.

Kafa Travması ve Beyin Kanamasının Nedenleri

  • Trafik kazaları
  • Kulağa alınan sert darbe veya herhangi bir nedenden dolayı kulakta kırılma olması
  • Yüksek bir yerden düşmek
  • Kafaya çok sert bir cisimle hızla vurulması
  • Yüksek nitelendirilmeyecek yerlerden kafanın üstüne düşmek de yine beyin kanamasına sebebiyet verebilir.

Kişinin kaza sonucu yaşadığı beyin kanaması, tıp dilinde farklı isimler altında anlatılmaktadır. Bunun nedeni, kanamanın hangi bölgede olduğu ve ne boyutta olduğu ile alakalıdır. Beyin kanaması tek tip değildir. Beynin çeşitli bölgelerinde kanama oluşması, hastadaki tehlikeyi artırabilir veya tam tersi azaltabilir.

Kafa Travması ve Beyin Kanamasının Tıp Dilinde Sınıflandırılması

  • Epidural Kanamalar: Travmaya bağlı bu beyin kanaması türü, kulağa alınan darbe sonucu oluşmaktadır. Kulak üzerindeki düz kemiğin kaza sonucu kırılması, bu kemiğin altında bulunan ve görevi beyin zarını beslemek olan damara zarar verir. Beyin zarını besleyen bu damarda çatlak veya yırtık diye adlandırabileceğimiz sorunların oluşması, beyin kanamasına neden olur. Doğru müdahale zamanında yapılmazsa ölümle sonuçlanabilecek bir durumdur. Hastanın hayati tehlike yaşamaması için kulağa alınan sert darbelerde mutlaka doktora gidilmesi gereklidir.
  • Subdural Kanamalar: Bu kafa travması sonucu geçirilen beyin kanaması türü biraz daha farklıdır. Üç şekilde gruplanan beyin kanamalarıdır: Akut, subakut ve kronik olarak üç ana başlık altında toplanır. Akut beyin kanaması, üç gün içinde fark edilen beyin kanamalarıdır. Hastaya müdahale etmek ve tedaviye zaman kaybetmeden başlamak amaçlanır. Subakut beyin kanaması ise 3-21 gün arasında teşhisi konan beyin kanamalarıdır. Akut ve subakut beyin kanamaları oldukça tehlikelidir. Hastanın hayatını kaybetme ihtimali oldukça yüksektir. Kronik subdural hematomlar ise biraz daha tehlikesizdir. Kanama çok küçük sızıntı şeklindedir. Bu nedenle hastanın hayata tutunma ihtimali oldukça yüksektir. Bu kanamalar özellikle yaşlı hastalarda daha çok görülür. Hastanın geçirmiş olduğu çok küçük kazalar bile bu tür beyin kanamasına neden olabilir. Tedavisi ise kanamanın miktarına göre belirlenir ve kişiden kişiye değişir.
  • Subaraknoid Kanamalar: Bu tür beyin kanamasının tedavisi mümkündür. Ancak hastanın hastaneye geldiği an çok önemlidir. Çok fazla zaman geçmeden hemen hastaneye gelen hastanın tedavisi daha olumlu sonuçlar verebilir. Bu beyin kanaması, ağır olarak adlandırılabilecek bir beyin kanamasıdır. Tedavisi bazı durumlarda tıbbi, bazı durumlarda ise cerrahi olarak yapılabilmektedir.
  • Beyin İçi Kanamalar: En tehlikeli beyin kanaması türüdür. Beyinde hasara neden olur ve çok ciddi bir durumdur. Hastanın durumu, kanamanın nerede olduğu ve hangi şiddette olduğu çok büyük önem taşır. Hastanın hayati tehlike riski çok büyüktür. Kurtulma durumunda ise beyinde hasar oluşma olasılığı yüksektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Erseç

25 Temmuz 2024 Perşembe

Bir trafik kazası geçirdikten sonra başımı çarptım ve baygın düştüm. Acaba beyin kanaması geçirme riskim var mı? Hangi belirtilerle karşılaşırsam hemen doktora gitmem gerekir? Epidural veya subdural kanama gibi farklı türler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Erseç,

Öncelikle yaşadığınız kazadan dolayı geçmiş olsun. Başı çarpmak ciddi sonuçlar doğurabilir ve beyin kanaması riski taşıyabilir. Beyin kanaması belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma, bilinç kaybı, nöbetler, görme ve konuşma bozuklukları, vücutta uyuşma veya güçsüzlük bulunur. Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanız çok önemlidir.

Epidural kanama, genellikle kafatası kırıklarında arterlerin yırtılması sonucu oluşur ve genellikle hızlı ilerler. Bilinç kaybı, tekrar bilinç kazanma ve ardından tekrar kötüleşme gibi belirtiler gösterebilir. Subdural kanama ise beyin ve dura mater arasında meydana gelir ve genellikle yavaş ilerler. Baş ağrısı, zihinsel karışıklık ve dengesizlik gibi belirtiler gösterebilir.

Her iki durumda da, belirtileri görmezden gelmemek ve acilen tıbbi yardım almak hayat kurtarıcı olabilir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyin Kanaması Sonuçları Nelerdir?

Beyin Kanaması Sonuçları Nelerdir?

Beyin Kanaması Çeşitleri Nelerdir?

Beyin Kanaması Çeşitleri Nelerdir?

Kan Sulandırıcı İlaçlar Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Kan Sulandırıcı İlaçlar Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

2 Kez Beyin Kanaması Nedenleri

2 Kez Beyin Kanaması Nedenleri