Beyin Sapı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Beyin Sapı Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Sapı Kanaması

Beyin sapı, beynin alt bölgesinde yer alır ve medulla spinalis benzeri işlevlerle çalışır. Ufak bir yapıya sahip olan beyin sapı, vücut ile beyin arasındaki sinir bağlantılarının geçiş yaptığı çok önemli bir bölgedir. Beyin sapı kanaması, beynin beslenmesine yardımcı olan damarların yırtılmasıyla meydana gelir. Damarın içinden sızan kan, yırtığın gerçekleştiği yerde birikerek basınç oluşturur. Genellikle travma veya darp sonucunda oluşur. Birikmiş olan kandan kaynaklanan basınç sebebiyle o kısım hasar görebilir. Kanamanın oluşmasından sonra hasar görmüş bölgenin altındaki organların çalışma işlevlerinde felç ve fonksiyon kaybı olma ihtimali yüksektir. Bu kanamalar çok önemlidir çünkü beyin sapında oluşan kan basıncı, solunum ve kalp hızı gibi hayati fonksiyonlardan sorumludur. Kanama sonucunda organların işlevinde bozulmalar olur. Beyin sapı kanamasının tespiti için MR ve bilgisayarlı tomografi kullanılır. Ayrıca, beyne uygulanan anjiyografi yardımıyla kanamanın yeri ve beynin damar bozukluğu tespit edilir.

Beyin Sapı Kanaması Nedenleri

Kafa Travması: Genellikle 50 yaşın altındaki kişilerde sıklıkla görülmektedir. Dışarıdan alınan darbe sonucunda beyinde yaralanma ve beyin sapı kanaması yaşanabilir. Trafik kazası, iş kazası gibi durumlarda alınan darbeler sebep olabilir.

Damar Tıkanıklığı: Vücut ile beynin arasındaki işlev sağlayan beyin sapındaki damarlardan birinin tıkanması ile kanama gerçekleşir.

Enfeksiyonlar: Beynin iç kısmında bulunan ve dokuya zarar veren enfeksiyonlar da kanamaya sebep olabilir.

Devamlı Yüksek Tansiyon: Genellikle yetişkinlerde görülen yüksek tansiyon bir sorundur. Kan basıncının beyin kısmında oldukça yüksek olması, damar rahatsızlıklarının meydana gelmesine neden olur. Özellikle yüksek tansiyon, damarların zayıflamasına sebep olur. Bu nedenle yüksek tansiyon hastalarının çok dikkatli olmaları gerekir.

Beyin Tümörleri: Beyinde oluşan birçok tümör, belli bir büyüklüğe ulaştığında kişide sorunlara sebep olur. Bu tümörler çevrede bulunan dokulara da zarar verir. Dokuların zarar görmesi, beyin sapı kanamasını tetikleyebilir.

Beyin Sapı Kanaması Belirtileri

  • Ani baş dönmesi ve baş ağrısı
  • Konuşma güçlüğü
  • Şiddetli bulantı ve kusma
  • Ense kısmında sertlik
  • Konuşma bozukluğu
  • Solunumda bozukluk
  • Bilinç kaybı
  • Denge bozukluğu
  • Görme kaybı
  • Komaya girme
  • Huzursuzluk
  • Denge kaybı
  • Anlama zorluğu

Kişi bu tarz belirtiler gösteriyorsa 1-2 saat içerisinde acil olarak hastaneye götürülmelidir.

Beyin Sapı Kanaması Tedavisi

Kanamanın neden olduğu bulguların ortadan kaldırılması gereklidir. Beyin sapı kanaması geçiren hastanın kafa içi basıncının düşürülmesi için beyinde sıvı dolmuş olan kısımlara ince tüp yerleştirilir ya da cerrahi bir operasyon ile kafatası açılır. Ayrıca kasık kısmından atardamarlardan bir tanesi kullanılarak beyne platin tarzda yay gönderilir. Yay gönderildikten sonra endovasküler girişim de yapılır. Eğer hastanın bilinci yerindeyse yatak istirahati verilir. Hasta kişinin kafa basıncını artırabilecek aktivitelerden uzak durması gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Büşra

07 Nisan 2024 Pazar

Trafik kazası sonucu 2 aydır kızım komada beyin sapında kanama olmuş beynine şant takıldı iyilesebilir mi komadan uyanır mı

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Büşra hanım, çok üzücü bir durumla karşı karşıya kaldığınızın farkındayım. Beyin sapında kanama ve şant takılması ciddi durumlar, ancak modern tıbbın bu tür vakalarda sağladığı ilerlemeler umut verici olabilir. Doktorlarınızın önerilerini ve tedavi sürecini yakından takip etmeniz çok önemli. Umuyorum ki kızınız en kısa sürede sağlığına kavuşur. Size ve ailenize sabır diliyorum.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Beyin Kanaması Riski Kaç Saat

Beyin Kanaması Riski Kaç Saat