Beyin Kanaması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
21 Temmuz 2024

Beyin Kanaması Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Beyin Kanaması Ameliyatı Riskleri

Beyin kanaması, beyinde bulunan atardamar duvarının zayıflaması ile meydana gelen balonlaşmanın, genellikle damarların çatallanma bölgelerinde oluşması ile ortaya çıkar. Bu balonlaşma, normal damarlara göre çok daha dayanıksızdır. Bazı nedenlerden dolayı bu damar yırtılarak beyin içinde kanamaya neden olabilir. Beyin kanamasının tedavisi genellikle ameliyat ile yapılmaktadır. Erken teşhis ve kanama meydana gelmeden müdahale edilmesi bu durumda oldukça önemlidir.

Ameliyat Öncesi Değerlendirme

Eğer ameliyatın acil yapılması gerekmiyorsa, ameliyattan önce hastanın diyabet ve tansiyon gibi rahatsızlıkları göz önünde bulundurularak gerekli testler yapılır ve bu testlere göre ameliyat şekli belirlenir.

Ameliyat Yöntemleri

Beyin kanaması ameliyatında uygulanan yöntemler iki şekilde gerçekleştirilir:

  • Açık beyin ameliyatı: Genellikle uygulanan bu yöntemde, kişinin yaşı, sağlık durumu, kanamanın olduğu bölge ve türüne göre endovasküler yöntem de başarıyla uygulanabilir.
  • Endovasküler yöntem: Bu yöntemde kanama, damar içinden yapılan müdahalelerle kontrol altına alınır.

Ameliyat Sonrası Süreç

Beyin kanaması ameliyatı olan hastalar öncelikle anestezi bölümünde uyandırıldıktan sonra yoğun bakım ünitesine alınır ve genellikle bir gece burada kalırlar. Daha sonra hastaya kontrol amacıyla beyin tomografisi çekilir ve iyileşme durumuna bakılarak yürütme işlemi gerçekleştirilebilir. İkinci gün hastalar normal bakım odasına alınır ve birkaç gün burada kaldıktan sonra iyileşme gözlemlendiği takdirde taburcu edilirler.

Ameliyat Riskleri

Beyin kanaması ameliyatı sonrası hastalar genellikle yorgunluk, halsizlik ve baş ağrıları hissederler. Bu ağrılar çoğunlukla ameliyattan bir iki gün sonra geçer. Ancak halsizlik devam edebilir. Beyin kanaması ameliyatında oluşabilecek riskler ise:

  • Ameliyat esnasında baloncuğun kliplenememesi ve kısmi olarak tıkanması
  • İnme (Felç) riski
  • Nöbet
  • Nadir de olsa hastanın hayatını kaybetmesi
  • Enfeksiyon riski
  • Ameliyattan bağımsız olarak idrar yolu enfeksiyonu, zatürre ve kalp krizi
  • Ameliyat yapılan bölgenin yeniden kanaması
  • Hastanın durumunun daha da kötüleşmesi

Bu durumlardan bazıları, ameliyat sonrasında iyi bir bakım yapıldığı takdirde düzelebilir. Ancak kısmi ya da tam felçler hastanın yatağa bağımlı olmasına, zihinsel ya da görsel olarak işlev bozuklukları ise hastada kalıcı etkiler bırakma riskine sahiptir.

Ek olarak, beyin kanaması ameliyatı sonrası hastaların düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri ve belirtilen tedavi planına uymaları, iyileşme sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi açısından kritik öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Beyin Kanaması Sonuçları Nelerdir?

Beyin Kanaması Sonuçları Nelerdir?

Güncel

Beyin Kanaması Anjiyo Riskleri ve Sonrası

Beyin Kanaması Anjiyo Riskleri ve Sonrası